Mai 2017

Velkommen til vår S.O.S-tjeneste!

Oslo Barneklinikk tar i mot ukens Spørsmål & Svar (S.O.S) fra foreldre.

Send inn spørsmålet ditt via skjemaet som ligger på fanen "Kontakt".

Hver uke plukker vi ut 2 spørsmål som besvares her på nettsiden.

Håper du synes dette er nyttig!

Smakebit på ukens spørsmål:

Uke 22:

- 2 år gammel jente, mye syk og vekten står stille

- 10 år gammel jente - overvekt

Uke 18:

- 4 mnd gammel gutt; gulper og nattlig hoste

- 6 år gammel jente; nedtrapping av astmamedisiner?

UKE 22:

1. Hva gjør man når barnets vekt har stått stille i flere måneder? Datteren vår er 2 år og det virker som hun tåler all mat, men er ikke så lysten på mat. Hun har vært mye syk og hatt ørebetennelser, også trengt noen antibiotika kurer, men er frisk nå.

SVAR: Når barn i den alderen har vært syke med flere infeksjoner som forkjølelse og ørebetennelser, er det ikke uvanlig at vekten stopper litt opp. Det skyldes mindre matlyst og mindre ork til å spise. Regelmessige måltider, små porsjoner og ro rundt måltidene kan stimulere til økt matlyst. Husk at barn trenger litt mer tid på måltidene enn voksne; de smaker, kjenner på konsistensen og skal tygge.

Gode rutiner i hverdagen generelt, der måltidene blir en del av dette, kan også hjelpe. Opplever barnet stress og at det må skynde seg med å spise opp maten, kan de lettere "gi opp" og heller si de ikke vil ha mer mat. Større barn vil kunne si de allerede er blitt mette.

Gjenoppretting av tarmfloraen med Biola og tilsvarende produkter kan også være nyttig. For eksempel kan et lite mellommåltid med Biola og små fruktbiter være godt for smaken og tarmen etter antibiotikabehandling. Mest av alt vær tålmodig og bruk tiden til hjelp. Vekten pleier å ta seg opp når barnet blir frisk fra infeksjonen, allmenntilstanden bedres og har det bra. Se det an litt og dersom bekymring rundt vekten og barnets generelle vekstutvikling bør barnet vurderes av en barnelege.

UKE 22:

2. Vår datter har vært stor helt fra hun ble født, nå er hun 10 år og er to hoder større og veier veldig mye mer enn klassevenninnene. Vi har gjort alt det ekspertene på sykehuset har gitt oss beskjed om, men hun legger fortsatt på seg på, selv på veldig restriktiv kostregime. Jeg ammet henne i 6 måneder, og allerede på morsmelken før fast føde ble introdusert krysset hun vektkurvene på alle målingene. Vi har prøvd alt. Nå har det også blitt vanskelig sosialt for henne, for hun skjønner at hun skiller seg ut. Er det virkelig ikke noe som kan gjøres for barn med overvekt i Norge?

SVAR: Barn som har kraftig vektøkning på morsmelk alene kan trenge utredning av hvilemetabolismen. Det finnes i dag en del kunnskap om vektøkning, overvekt og metabolismen. Det er mulig å undersøke dette med blant annet blodprøver. Både genetiske analyser og andre parametre i blodet kan hjelpe til med å avklare årsaken til hvorfor barnet har en slik kraftig vektøkning og er blitt overvektig. Nyere forskningsfunn viser at noen av disse parametrene er forbundet med høyere risiko for alvorlig helserisiko senere i livet, som for eksempel utvikling av hjertesvikt og tarmkreft. Ja, det er mulig å utrede datteren deres. Det er viktig at dere oppsøker barnelege med interesse for overvekt og som har satt seg godt inn i kompetanse på overvekt hos barn.

UKE 18:

1. Vi har en gutt på 4 måneder som våkner opp om natten og hoster litt. Sånn har det vært helt fra fødselen. I tillegg til brystet har han den siste måneden fått morsmelkerstatning og han har begynt med grøt. Når han spiser pleier det alltid å komme opp litt mat. Siden han legger fint på seg har helsesøster sagt at hun ikke er bekymret. Men vi synes ikke noe om at han hoster om natten. Han får ikke sammenhengende søvn og det merker vi også. Hva bør vi gjøre?

SVAR: Det er normalt at barn gulper de første månedene. Dette kan fortsette gjennom det første leveåret og skyldes at muskelen mellom spiserøret og magesekken ikke er ferdig utviklet noe som gjør at innholdet i magesekken kan gli tilbake når det er god passasje mellom spiserøret og magesekken. Dette kalles også reflux.Det typiske er at gulpingen kommer like etter mat. Barn som er glupske og spiser gode måltidsporsjoner kan også ha det vi kaller overskuddsbrekning. Det innebærer at magesekken har fått en litt stor mengde med mat. Hvis barnet endrer stillingen brått, f.eks. fra sittende til liggende, kan ufordøyd mat gjerne komme opp i full fart. Dette er ikke farlig, men kan se litt voldsomt ut.

Om sønnen deres ikke har feber eller andre tegn på en luftveisinfeksjon, kan hosten ha sammenheng med gulpingen. I liggende stilling som om natten, kan mageinnholdet lett gli tilbake opp i spiserøret og noe av dette kan irritere luftveiene. Barn med en slik gulpetendens eller reflux kan derfor også ha tendens til nattlig hoste. En barnelege kan hjelpe dere med dette og vil vurdere totalsituasjonen i forhold til infeksjon og annet. En løsning på problemet kan være å tilsette et fortykningsmiddel i flaskemelken/ morsmelkerstatningen og i grøten. Alternativt vil også en annen type ernæringsløsning/pulver bli vurdert. Målet er at maten holder seg på plass i magen uten å gli tilbake, slik at barnet slutter å hoste om natten. Dersom dette ikke hjelper, bør barnet deres henvises til en barneavdeling for nærmere undersøkelse. Det finnes flere måter å undersøke dette på, noe som blir vurdert avhengig av hvordan barnet har det og barnets sykehistorie (anamnese).

UKE 18:

2. Vi har en jente på 6 år som har astma og får inhalasjonsbehandling Hun virker bedre i pusten nå og vi lurer på om vi kan redusere dosene selv, for det er så lang ventetid hos legen?

SVAR: Selv om jenta deres er bedre i pusten nå, bør nedtrapping av dosene gjøres etter vurdering hos legen. Jeg synes ikke dere skal redusere dosene uten at dette er blitt vurdert av legen som følger barnet deres. Det er viktig å få lyttet på lungene og undersøkt henne i forhold til pustemønsteret og aktivitetsnivået ellers. Det er derfor barn med astma trenger regelmessig oppfølging hos lege/barnelegen. Før nedtrapping av dosene kan gjøres, bør barnet ha vært stabil en god periode. Legen vil da sette opp et behandlingsregime og en plan for dosejusteringene som dere bør følge. Husk å be om en kontrolltime om dere er i tvil ved neste runde med nedtrapping.